Supernova misli zeleno!

Supernova grupa putem programa “Energija i klimatske promjene” provest će projekt izgradnje solarnih elektrana u Sisku vrijedan gotovo 5 milijuna kuna.

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj, točnije u Sisku. Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a koji će kroz postavljanje solarnih elektrana na Supernova centre u Sisku doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana.

Tvrtke članice Supernova grupe – Supernova projekti d.o.o. i Supernova Sisak West d.o.o. te partnerska tvrtka Sirius Sisak East d.o.o. planiraju realizaciju tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West. Realizacija projekta trajat će godinu dana. Jedan od glavnih ciljeva projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u sektoru trgovine kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, povećala sigurnost opskrbe i doprinijelo ciljevima Europskog zelenog plana.

Najnovija investicija slijed je zelene tranzicije Supernova grupe i njezinih partnera kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana i u ostalim Supernova centrima u Hrvatskoj gdje će to biti moguće. U realizaciju je odnedavno krenuo projekt u Šibeniku dok se na objektima u Karlovcu i Buzinu odrađuju pripremni radovi.

Ukupna vrijednost najnovijih projekata na Supernova centrima u Sisku iznosit će više od 628 tisuća eura odnosno gotovo pet milijuna kuna. Sredstvima Europskih fondova sufinancirat će se 41,64 posto ukupne vrijednosti projekta što je nešto manje od 2 milijuna kuna točnije 261.564,08 eura dok će ostatak troškova biti podmiren vlastitim sredstvima prijavitelja i partnera.

Projektnim prijedlogom planirana je izgradnja triju integriranih fotonaponskih elektrana, SE Sisak East te SE-1 Sisak West te SE-2 Sisak West ukupne instalirane snage 722,42 kWp koje će proizvoditi 751.224 kWh/god obnovljive energije. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz OIE projekt doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tCO2/god. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora energije. 

S projektom zelene tranzicije i prelaskom na vlastite izvore energije započeli smo prije nekoliko godina i osobito me raduje činjenica da ćemo ga realizirati i u Hrvatskoj, nama poslovno iznimno važnom tržištu. Trenutno s energijom koja je proizvedena na krovovima naših trgovačkih centara pokrivamo više od 35% energije potrebne za njihov rad i opskrbljivanje. S ovom gotovo pet milijuna kuna vrijednom investicijom u Sisku te sveukupnom realizacijom zelenog i održivog programa naše grupacije, zajedno s našim projektnim partnerima, pomoći ćemo u smanjenju onečišćenja okoliša i poboljšanju kvalitete života u svim sredinama i zemljama u kojima djeluju i posluju Supernova centri u skladu s visokim ekološkim standardima”, izjavio je Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe.

Trgovački centri bilježe sve veću potrebu za električnom energijom, stvarajući tako ogromne troškove za opskrbu energentima što negativno utječe na poslovanje i rast emisija stakleničkih plinova. Vodeći se načelima održivog rasta te odgovornog upravljanja, Supernova grupa i njezini projektni partneri - Supernova Sisak West i Sirius Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet, žele zamijeniti uporabu konvencionalnih goriva koja se koriste za rad centara s ekološki povoljnijom i obnovljivom energijom sunca. Cilj je povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Od samih početaka, a osobito kroz posljednjih nekoliko godina Supernova Grupa usmjerena je prema zelenoj budućnosti, a temelj njihovog poslovanja leži u održivom i ekološki prihvatljivom razvoju, koji je poduprt programom održivosti Supernova Green Dot. Cilj programa je optimizirati poslovne prakse i postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine.  Supernova Green Dot program temelji se na LED tehnologiji, programu energetske učinkovitosti i opremanju fotonaponskih elektrana za proizvodnju vlastite električne energije.

U Sloveniji i Austriji do sada su implementirane 23 solarne elektrane na krovovima Supernova trgovačkih centara, a do kraja 2023. Supernova grupa planira uspostaviti 56 novih solarnih elektrana unutar grupe.

Realizacija projekta u Supernova centrima u Sisku dovest će do povećanja instaliranih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Supernova grupa tako će doprinijeti širenju implementacije solarnih elektrana unutar Hrvatske te jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije. Nositelj projekta je tvrtka Supernova projekti d.o.o., a partneri su tvrtka Supernova Sisak West d.o.o., vlasnik trgovačkog centra Supernova Sisak West i članica Supernova grupe, zatim tvrtka Sirius Sisak East d.o.o. vlasnik trgovačkog centra Supernova Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet.

Programom Energija i klimatske promjene upravljaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Donatorski partneri na programu su Island, Lihtenštajn i Norveška.